Portfolio Management - Duurzame beslissingen voor je product portfolio

Business & Management, Sustainability / 2 January 2020

Hoe vertaal jij als portfolio manager de strategische duurzaamheidsdoelen van je bedrijf in je product portfolio? Voor bedrijven die hun onderneming duurzaam willen maken, is het belangrijk om hun strategie op dit gebied in alle onderdelen van hun organisatie te implementeren. Het maken van sustainable keuzes binnen portfolio management is hierin essentieel. Met dit artikel helpen we je op weg.

Keuzes ten behoeve van een duurzame productmix

In de publicatie Sustainability within product portfolio management, gaan Renee Wever, C.A. Bakker (beide TU Delft) en Casper Boks (NTNU, Trondheim) in op een typologie voor het nemen van duurzame beslissingen voor de productmix. Hierbij gaat het om keuzes over bestaande producten, het herontwerpen van producten en het ontwikkelen van nieuwe producten. Op basis hiervan geven we je hieronder enkele tips voor het nemen van duurzame beslissingen.

Duurzame keuzes met betrekking tot je huidige producten

De eerste groep initiatieven ten behoeve van een duurzaam product portfolio, gaan over je huidige producten.

Promoot je meest duurzame product

Je kunt ervoor kiezen om het product dat het beste scoort op het gebied van duurzaamheid, te promoten. Hierbij gaat het erom het marktaandeel van dit product, ten opzichte van de producten van je concurrenten, te vergroten.

Vergroot het relatieve aandeel van je meest duurzame product binnen je productmix

Ook kun je activiteiten ondernemen om het aandeel van je meest duurzame product ten opzichte van de andere, minder duurzame alternatieven uit je productmix, te vergroten.

Haal producten met een slecht duurzaamheidsprofiel uit je product portfolio

Bedenk of het nodig is om producten die niet in sterke mate duurzaam zijn, in de huidige vorm in je productmix te houden. Wanneer een product niet sustainable is of niet aan duurzaamheidseisen voldoet, maak dan de keuze om deze uit je product portfolio te halen.

Duurzaam herontwerpen

Het is ook mogelijk om de producten uit je huidige productmix aan te passen en op die manier je mix duurzamer te maken.

Pas het ontwerp van producten aan

Maak producten uit je huidige productportfolio duurzamer door het ontwerp ervan aan te passen. Aspecten en richtlijnen vanuit het concept van EcoDesign kunnen je hierbij helpen.

Integreer duurzaamheid in het ontwerpproces van producten

Een andere beslissing, die vanuit het concept van EcoDesign benaderd kan worden, is het integreren van duurzaamheid in je ontwerpproces als geheel. Introduceer een programma waarin je dit proces stap voor stap duurzaam maakt, met als doelstelling om alle producten uit je portfolio een sustainable design te geven.

Introductie van duurzame nieuwe producten

De derde groep aan beslissingen hebben te maken met de introductie van nieuwe, duurzame producten of services.

Introduceer nieuwe EcoDesign producten

Allereerst kun je nieuwe, verantwoorde producten introduceren en je daarmee hoofdzakelijk richten op een niche-market van bewuste consumenten of afnemers.

Werk aan productinnovaties

Ook is het mogelijk om met radicale productinnovaties te komen, waar mogelijk in samenwerking met ketenpartners of andere interessante partijen. Een voorbeeld hiervan is het ontwikkelen van een product-dienstcombinatie (PD-systeem). Dit is een verkoopbare verzameling van producten en diensten, die een gezamenlijke functie vervult bij een klant. Dit soort PD-systemen bieden kansen om win-winsituaties te creëren voor zowel de maatschappij en het milieu, als de economie.

Introduceer positieve-impactproducten

Tenslotte, is er de mogelijkheid om een product of dienst te ontwikkelen waarmee je bestaande sociale problemen of milieuvervuiling niet alleen voorkomt, maar ook actief aanpakt. Hierbij gaat het om het tegengaan van problemen die niet per se gedurende de levenscyclus van het product zelf zijn ontstaan, maar om al bestaande problemen.

Kom naar het Landelijk Kennisteam Portfolio Management Financiën en Vermogensbeheer

De hiervoor genoemde keuzes zijn enkele voorbeelden van acties die je kunt ondernemen op het gebied van duurzaamheid met betrekking tot je product portfolio. Wanneer je echt daadkrachtig met sustainability aan de slag wilt gaan, is een integrale aanpak nodig. Het INVK ontwikkelde voor de organisaties, die deze ambitie hebben, de Sustain Methode.

Tijdens het Landelijk Kennisteam Portfolio Management Financiën en Vermogensbeheer op 17 maart 2020 gaan we dieper in op het thema sustainability. Aan de hand van de Sustain Methode leren we je hoe je de stappen zet om je afdeling en organisatie als geheel duurzaam te maken. In besloten kring ga je samen met onze INVK-consultant met de methode aan de slag. Je leert niet alleen over de methode, maar gaat ook echt van start met de toepassing van de Sustain Methode in je organisatie. Klik op deze link voor meer informatie over het Landelijk Kennisteam Portfolio Management Financiën en Vermogensbeheer.

Helaas is deze training niet door gegaan in verband met de Corona Crisis. Houd onze website in de gaten want dit thema komt aan bod in 2021!

Bronnen:

- Wever, R., Boks, C., Bakker, C.A. (2014). Sustainability within Product Portfolio Management . Geraadpleegd op 6-11-2019

Kitty Doets

Kitty Doets

Waarom schrijven voor INVK zo leuk is? De managementthema's zijn interessant en ik hou ervan om me continu te verdiepen in wat er in verschillende branches speelt. Ik schrijf artikelen voor de blog van het INVK en denk mee over de content op INVK.nl, altijd vanuit het idee om kennisdeling, ook online, te stimuleren.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

Invloedrijk leiderschap in de architecten- en ingenieursbranche

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Invloedrijk leiderschap in de architecten- en ingenieursbranche

Vaak wordt architectuur gezien als richtinggevend, ondersteunend ...

lees meer >
Invloedrijk leiderschap in de vastgoed branche

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Invloedrijk leiderschap in de vastgoed branche

Als vastgoed manager moet je  je eigen waarden en passie delen ...

lees meer >
Projectmedewerkers aansturen op een invloedrijke manier

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Projectmedewerkers aansturen op een invloedrijke manier

Dat kan zeker! Als projectleider ben je niet alleen druk met je ...

lees meer >