5 dingen die iedere programma manager moet weten

Business & Management, Innovatieve organisaties / 11 March 2020

5 dingen die iedere programmamanager moet weten

Programmamanager is een geweldige baan waar je veel voldoening uit kunt halen. Toch is het soms niet helemaal duidelijk wat de baan van een programmamanager nou precies inhoudt. Een programmamanager is iets anders dan een projectmanager. Laten we eerst een kijken wat een programmamanager ook alweer is en wat het verschil is met een projectmanager.  

Wat is een projectmanager?

Een projectmanager zorgt ervoor dat een project binnen een bedrijf wordt gerealiseerd. Hierbij moet hij zich houden aan bepaalde regels, zoals bijvoorbeeld een budget en een bepaalde einddatum. De resultaten van het project zijn bovendien van tevoren al strak geformuleerd. Het doel van het project is iets binnen een bepaalde tijd, binnen een bepaald budget te realiseren, zonder van de vooraf opgestelde banen te wijken. 

Wat is een programmamanager?

Een programmamanager heeft het in dat opzicht iets gemakkelijker. Een programmamanager kan best van het plan afwijken, als hij denkt dat hij op een andere manier meer succes boekt. Een programma werkt niet specifiek naar één doel toe, maar is een manier om gaandeweg meerdere doelen te bereiken. Een programma kan dan ook meerdere projecten en processen omvatten. 

Hoewel er dus een verschil is, gebeurt het nog regelmatig dat de termen door elkaar gebruikt worden. Wat lastige situaties kan opleveren, want programmamanagers moeten andere kwaliteiten hebben dan projectmanagers. Dit zijn de 5 dingen die iedere programmamanager moet weten:

Niet alles gaat vanzelf, programma’s managen kan flink uitdagend zijn

Uitdagende werkzaamheden zijn natuurlijk hartstikke leuk. Het zorgt ervoor dat je scherp blijft en dat je altijd je beste beentje voor kunt zetten. Maar het werk kan jou en je team ook echt opslokken, met alle gevolgen van dien. Zeker als programma’s meer dan een jaar in beslag nemen, moet je ervoor zorgen dat je ook rustiger werkperiodes inbouwd. Niemand kan 24 uur per dag 7 dagen per week en 365 dagen per jaar, op het top van zijn kunnen presteren. 

Je moet het tempo van een programma ook managen

Als je werkt met een deadline is het de taak van de programmamanager om ervoor te zorgen dat die deadline gehaald wordt. Dat betekent dat je al vooruit moet kijken om het hele traject te kunnen inplannen, op zo’n manier dat de deadline met gemak gehaald wordt. Het moet niet zo zijn dat je een week voor de deadline verstrijkt tien keer zo hard aan je team moet trekken om alles gereed te krijgen. Een goede programmamanager managed dus ook het tempo van het programma. 

Je moet kunnen delegeren

Programma’s managen doe je nooit alleen. Dat moet je ook niet willen, want het is veel te veel werk voor één persoon. Het is dus belangrijk dat je een team samenstelt dat onderling ook goed met elkaar kan werken. Vervolgens geef je de medewerkers van het team opdrachten die ze moeten uitvoeren. Als jij goed kunt delegeren kan iedereen aan de slag met zijn eigen taken, en hou jij goed overzicht over het geheel.. 

Je hoeft niet alles te plannen 

Als je alles tot in de puntjes plant, ben je veel drukker met het maken van planningen dan met het managen. Vertrouw op je team voor gedetailleerde planning, en zorg dat jij globaal in de gaten houdt hoe het allemaal gaat. Je hebt het al druk genoeg met andere zaken. 

Conflicten horen er nou eenmaal bij

Het leven van een programmamanager gaat niet over rozen. Elke dag ontstaat er wel een situatie waarover een conflict kan ontstaan. Binnen je team, of extern. Probeer conflicten niet uit de weg te gaan, want soms zijn ze gewoon nodig om duidelijkheid te creëren of om te komen tot nieuwe inzichten. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je weet hoe je conflicten moet aanpakken, zodat de oplossing van het conflict bijdraagt aan een betere uitkomst voor iedereen. 

Meer weten? Kom naar het Landelijk Kennisteam Programma Management

Tijdens de bijeenkomst voor Landelijk Kennisteam Programma Management op 20 april 2020, gaan we dieper op de zaken in en kijken we naar de INVK Innovatie Methode waarmee je een nog betere programmamanager kunt worden. Je leert mensen op een inspirerende manier in je visie en ideeën mee te krijgen, zodat er duurzame resultaten en win-win situaties ontstaan. Vul het formulier in als je meer wilt weten: Landelijk Kennisteam Programma Management.Karin Leijen

Karin Leijen

Content producer /freelance tekstschrijver voor onder meer het INVK. Werkt locatie onafhankelijk en kan daardoor overal ter wereld zorgen voor interessante content voor bedrijven. 


Landelijk Kennisteam Programma Management

In het Landelijk Kennisteam Programma Management komen managers, directeuren en leidinggevenden samen die zich bezighouden met programmamanagement. Kennis delen, je managementvaardigheden ontwikkelen en unieke oplossingen voor je uitdagingen vinden staan binnen dit kennisteam centraal. Je aansluiten bij dit team geeft je de kans om, in een selecte groep vakgenoten, continu aan je kennis en vaardigheden als programmamanager te werken.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

Invloedrijk leiderschap in de architecten- en ingenieursbranche

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Invloedrijk leiderschap in de architecten- en ingenieursbranche

Vaak wordt architectuur gezien als richtinggevend, ondersteunend ...

lees meer >
Invloedrijk leiderschap in de vastgoed branche

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Invloedrijk leiderschap in de vastgoed branche

Als vastgoed manager moet je  je eigen waarden en passie delen ...

lees meer >
Projectmedewerkers aansturen op een invloedrijke manier

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Projectmedewerkers aansturen op een invloedrijke manier

Dat kan zeker! Als projectleider ben je niet alleen druk met je ...

lees meer >