De uitdagingen van een manager in de zorg

Non Profit & Not for Profit, Succesvolle Teams / 18 November 2020

De afgelopen tijd is het wederom duidelijk geworden: de zorg is onmisbaar en zorgmedewerkers zijn ontzettend harde werkers. Het werk vraagt veel van hen en het managen van een zorginstelling is dan ook niet altijd even makkelijk. Als manager in de zorg sta je soms voor grote uitdagingen. Om alles in goede banen te leiden is het belangrijk om de teams binnen de organisatie gemotiveerd en betrokken te houden. Maar hoe creëer je dit soort teams en hoe haal je het beste in de teamleden naar boven? In deze blog geven wij je een tipje van de sluier.

Het belang van succesvolle teams
Om binnen jouw organisatie te zorgen dat alles zo goed mogelijk verloopt, zijn succesvolle teams essentieel. Gelukkige en gemotiveerde werknemers zorgen voor de beste resultaten. Wanneer de teamleden een gezamenlijk doel hebben en enigszins dezelfde visie nastreven, zullen ze veel aankunnen en voor elkaar krijgen. Als manager in de zorg is dat natuurlijk wat je het liefste ziet. Een team dat plezier heeft in het werk, elkaar helpt en zorgt voor het best mogelijke resultaat.

Maar hoe creëer je nu zo’n team? En misschien nog wel belangrijker: hoe behoud je het? Je kunt een team succesvol maken, maar zie het ook maar eens succesvol te houden met alle uitdagingen die voorbij komen. Toch is het niet onmogelijk. Voor het creëren en behouden van een succesvol team zijn een aantal zaken belangrijk. Zorg dat je als manager een duidelijke visie en missie voor ogen hebt. Breng deze vervolgens op een goede manier over aan de teams. Wees eenduidig over de regels en het beleid wat hierbij van toepassing is en probeer zo transparant mogelijk te zijn. Door open te zijn naar de teams, creëer je vertrouwen onder de medewerkers.

Dit betekent ook dat jij je als manager open moet proberen te stellen voor feedback van de teamleden. Dit zal niet altijd makkelijk zijn, maar kan wel erg waardevol zijn. Probeer constructieve feedback daarom te stimuleren en een omgeving te creëren waarin teams zich op een respectvolle manier durven uit te spreken over het beleid of de doelen van het team. Breng daarentegen wel duidelijke kaders aan en spreek je verwachtingen uit. Zo is voor iedereen helder wat er van ze verwacht wordt en voorkom je vervelende situaties.

Het kennisevent van het INVK
Ben je nieuwsgierig geworden naar deze manier van werken? En zou je meer informatie willen over het creëren en behouden van succesvolle teams? Meld je dan aan voor het kennisevent van het INVK! Op dinsdag 2 februari 2021 om 09:30 organiseert het INVK het Landelijk Kennisteam Management Zorg. Tijdens deze sessie ga je met een trainer en andere managers in de zorg aan de slag met het thema ‘Succesvolle teams’. Aan de hand van de INVK Team Methode wordt er dieper in gegaan op het managen van teams en krijg je handvatten voor het verbeteren van processen binnen jouw zorginstelling.

Tijdens het kennisevent kom je niet alleen in aanraking met nieuwe ideeën en oplossingen, maar is er ook ruimte voor het kennismaken met jouw managementcollega’s in de zorg. Laat je inspireren en leer van zowel de wetenschap als jouw sectorcollega’s over succesvolle teams en jouw rol als manager in dit proces.

Wil jij je aanmelden voor dit kennisevent? Of liever eerst meer informatie ontvangen? Klik dan op de onderstaande link.

Landelijk Kennisteam Management Zorg - Succesvolle Teams.

Sophie Falkena

Sophie Falkena

Landelijk Kennisteam Management Zorg

Het Landelijk Kennisteam Management Zorg bestaat uit directeuren, managers, afdelingshoofden en leidinggevenden uit de zorg. Samen leren zij over uiteenlopende managementthema´s en pakken ze gezamenlijke uitdagingen aan. Door je bij dit team aan te sluiten werk je dus niet alleen aan je eigen succes, maar breng je ook elkaars kennis en expertise naar een hoger niveau. Je levert een waardevolle bijdrage aan de kennisdeling binnen zorgmanagement en helpt elkaar vooruit tijdens jullie eigen management trainingen.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >