Zo leer je beter delegeren als projectleider

Bouw, Innovatieve organisaties / 3 March 2020

Het woord zegt het al. Als projectleider geef je leiding. Een goede leider weet hoe hij of zij moet delegeren om zo zelf genoeg tijd over te houden voor zaken die niet aan anderen overgelaten kunnen worden. Als jij je werk als projectleider goed doet, lopen projecten soepel en is er ruimte voor vernieuwing en vooruitgang in het bedrijf. Met deze tips kun jij als projectleider nog beter leren delegeren.

Begin met kleine taken

Als jet het lastig vind om te delegeren kun je het beste beginnen met het uit handen geven van kleine taken. Hoe vaker je iets uit handen geeft, hoe meer het begint te wennen. Door iets kleins uit handen te geven win je het vertrouwen van je medewerker maar kun jij ook bouwen aan het vertrouwen in je medewerker. Op basis van dat vertrouwen kun je dan steeds grotere taken uit handen geven.

Maak duidelijk welk resultaat je verwacht

Als je een taak overdraagt aan iemand anders is het heel belangrijk dat je goed doorgeeft wat er van diegene verwacht wordt. Het gaat dan vooral om het eindresultaat. Hoe de medewerker het eindresultaat behaald mag hij zelf ontdekken.

Breng andere medewerkers op de hoogte

Niets is zo vervelend als dat je een opdracht hebt weggegeven en alle vragen over het onderwerp vanuit ander personeel komen bij jou terecht. Je bent dan nog steeds druk met iets bezig terwijl je die taak uit handen hebt gegeven. Daarom is het van groot belang dat je al het personeel inlicht over aan wie je het werk hebt overgedragen. Die medewerker is het eerste aanspreekpunt bij vragen en jij hebt je handen vrij om andere dingen te doen.

Blijf bij je beslissing

Heb je een taak bij iemand neergelegd, zorg dan dat die taak bij diegene blijft. Ook als het niet helemaal soepeltjes loopt. Projectleiders hebben vaak de neiging om als het even niet zo lekker gaat een taak weer terug te nemen. Doe dit niet. Het beste wat je kunt doen is jezelf openstellen als vraagbaak en de medewerker zijn taak laten afmaken. Hij wordt hierdoor uitgedaagd in zijn werk en moet zelf met oplossingen komen voor problemen. Hierdoor krijgt de medewerker meer ervaring en groeit hij in zijn werk.

Om je bedrijf vooruit te helpen is ontwikkelen en vernieuwing nodig. Als projectleider kun je hieraan mee werken maar dan moet je er wel tijd voor hebben. Goed kunnen delegeren is één van de manieren waarop je vernieuwingen sneller kunt doorvoeren binnen een bedrijf. Maar delegeren is zeker niet de enige manier waarop je kunt zorgen voor innovatie binnen je bedrijf.

Meer weten? Kom naar het Landelijk Kennisteam Projectleiders

Tijdens het Landelijk Kennisteam Projectleiders op 22 september 2020, gaan we dieper in op hoe je als door het toepassen van de INVK Innovatie Methode meer innovatie en meer vooruitgang binnen je organisatie kunt creëren. Je leert mensen op een inspirerende manier in je visie en ideeën mee te krijgen, zodat er duurzame resultaten en win-win situaties ontstaan. Vul het formulier in als je meer wilt weten: Landelijk Kennisteam Projectleiders

Karin Leijen

Karin Leijen

Content producer /freelance tekstschrijver voor onder meer het INVK. Werkt locatie onafhankelijk en kan daardoor overal ter wereld zorgen voor interessante content voor bedrijven. 


Landelijk Kennisteam Projectleiders

Het Landelijk Kennisteam Projectleiders bestaat uit projectleiders die samen leren over uiteenlopende managementthema´s en gezamenlijke uitdagingen aanpakken. Door je bij dit team aan te sluiten werk je niet alleen aan je eigen succes, maar breng je ook elkaars kennis naar een hoger niveau. Je levert een waardevolle bijdrage aan de kennisdeling op het gebied van projectmanagement en helpt elkaar vooruit tijdens jullie managementtrainingen, onder leiding van een ervaren INVK-trainer.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

Invloedrijk leiderschap in de architecten- en ingenieursbranche

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Invloedrijk leiderschap in de architecten- en ingenieursbranche

Vaak wordt architectuur gezien als richtinggevend, ondersteunend ...

lees meer >
Invloedrijk leiderschap in de vastgoed branche

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Invloedrijk leiderschap in de vastgoed branche

Als vastgoed manager moet je  je eigen waarden en passie delen ...

lees meer >
Projectmedewerkers aansturen op een invloedrijke manier

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Projectmedewerkers aansturen op een invloedrijke manier

Dat kan zeker! Als projectleider ben je niet alleen druk met je ...

lees meer >