Asset Management: een optimaal rendement halen met innovatie

Business & Management, Innovatieve organisaties / 15 March 2021

Als asset manager streeft naar een optimale balans tussen de kosten, resultaten en risico’s. Maar hoe zorg je er nu voor dat je organisatie innovatiever wordt? En op welke manier krijg je je medewerkers ook zo ver? Wij zochten het voor je uit!


Samenwerking

Techniek alleen zal niet genoeg zijn om je organisatie naar de volgende fase van de adaptatie te leiden. Maar wat dan wel? De sleutel tot succes is samenwerking. Samenwerking en het openstaan voor nieuwe denk- en werkwijzen verhoogt namelijk de mate van deelname en motivatie. Het brengt mensen samen en creëert een experimentele omgeving waar makkelijk goedkeuring behaalt kan worden en waar innovatie glorie bereikt. De meest succesvolle organisaties werken heel goed samen met partners, burgers en andere partijen.

Ontwikkelen van nieuwe concepten

Het is erg belangrijk dat je medewerkers zich in een omgeving bevinden waarbij zij fouten mogen maken. Een kleine kanttekening: ze moeten er uiteraard wel van leren. Dit betekent dat je een omgeving moet creëren waarin medewerkers tijd kunnen besteden aan het ontwikkelen van nieuwe concepten. Daarvan is niet meteen duidelijk of die ook daadwerkelijk zullen aanslaan, commercieel én praktisch gezien. Maar je organisatie dient deze activiteiten wel te faciliteren, met begeleiding en de juiste middelen.

Meten is weten

Maar hoe weet ik nu of ik succesvol bezig ben? Uit onderzoek blijkt dat innovatiesucces wordt beoordeeld door zowel activiteit-gebaseerde statistieken als uitkomst-gebaseerde statistieken. Hierbij wordt gekeken naar een mix van harde, cijfermatige data en zachte, woordelijke data. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aantal werknemers dat getraind is in innovatiemethoden en het aantal partijen  dat betrokken is in het innovatieproces en hun reacties. Of de gemiddelde doorlooptijd van het innovatieproces en het percentage van de omzet of winsten afkomstig van deze nieuwe diensten. Maar welke metingen zijn nu het meest effectief? Dit is onder andere afhankelijk van het soort innovatie. Echter een belangrijke vuistregel is: hoe vernieuwender de innovatie is, hoe meer succes te beoordelen op basis van de activiteit, in plaats van de uitkomsten.

 

Leer hoe je vernieuwing en vooruitgang binnen je organisatie creëert

Tijdens het Landelijk Kennisteam Asset Management leer je onder andere hoe je als leidinggevende;

  • voor vernieuwing en innovatie zorgt binnen verschillende onderdelen van je organisatie;
  • hoe je een innovatiecultuur creëert en voor de juiste mindset bij je collega´s zorgt;
  • met je manier van leidinggeven het innovatieproces positief kunt beïnvloeden en meer vooruitgang kunt boeken;
  • ervoor zorgt dat je organisatie zich op een goed tempo vernieuwt, innoveert en ontwikkelt.

 

Meld je aan voor het kennisevent van het INVK

Op 19 april 2021 organiseert het INVK het Landelijk Kennisteam Asset Management. Aan de hand van de INVK Team Methode focussen we op verschillende onderwerpen binnen het thema ‘Innovatieve organisaties.

Tijdens het kennisevent raak je in contact met andere managers en leidinggevenden, én kom je in aanraking met nieuwe oplossingen en ideeën. Laat je inspireren en leer van zowel de wetenschap als jouw sectorcollega’s over innovatieve organisaties en jouw rol als leidinggevende in dit proces.

Wil jij je aanmelden voor dit kennisevent? Of liever eerst meer informatie ontvangen? Klik dan hier.


Sanne Immerzeel

Sanne Immerzeel

Landelijk Kennisteam Asset Management

Wil jij samen met andere leidinggevenden assetmanagers of vermogensbeheerders uit het hele land kennis delen, netwerken en leren over uiteenlopende managementthema's? Sluit je dan aan bij het Landelijk Kennisteam Asset Management. Daarin komen je vakgenoten 3 keer per jaar bij elkaar tijdens inspirerende Kennisevents op Landgoed Trompenburgh. Help elkaar vooruit bij het vinden van oplossingen voor je uitdagingen en werk samen aan je succes als leidinggevende.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >