De architect en de 3D printer - een gouden combinatie?

Bouw, Succesvolle Teams / 20 January 2020

Nog aan het knippen en plakken met karton en lijm om een mooie maquette te maken waarmee jouw idee duidelijk gepresenteerd wordt aan de klant? Steeds meer architecten leggen de schaar neer en gaan over op een 3D printer. De 3D printer kun je op allerlei manieren toepassen in de architectuur. Het zorgt voor mooie resultaten en bespaart je als architect een hoop tijd.

Je kunt een 3D printer gebruiken voor je Early stage-modellen en stadsplanning. Binnen een paar uur printen heb je een complete stad op schaal gecreëerd. Je kunt met een 3D printer bovendien op een goedkope manier meerdere model-variaties maken.

Hoe werkt een 3D printer ook alweer?

Met een digitale bouwtekening als bron kan een 3D-printer laag voor laag een driedimensionaal object produceren. In de meeste gevallen wordt hiervoor gebruik gemaakt van plastic. De reden hiervoor is dat het een goedkoop materiaal is wat makkelijk te vormen is. De 3D printer wordt gebruikt in de medische wetenschap, mode, game-industrie in de architectuur en zelfs in de ruimte! (De 3D printer kan namelijk heel snel onderdelen printen die gebruikt kunnen worden voor reparaties in de ruimte)

Omdat de 3D printer zich de laatste jaren flink heeft bewezen wordt het apparaat steeds goedkoper. Je kunt al een 3D printer kopen vanaf zo’n 300 euro. Daarmee heb je wel een langzamere versie (deze doet ongeveer een uur over een schaakstuk). Maar al die tijd dat de printer bezig is met het maken van jouw model kun jij als architect steken in andere werkzaamheden. De 3D printer verdient op die manier zijn geld natuurlijk snel terug.

Zorg voor een goede basis

Een 3D printer kan ervoor zorgen dat je tijd (en geld) bespaart bij het maken van schaalmodellen en draagt bij aan een succesvol project. Maar alleen met de aanschaf van een 3D printer rond je als architect geen succesvol project af. Dat is namelijk afhankelijk van een heleboel factoren. Om te beginnen het team waarmee je aan een project werkt. Als het team niet goed op elkaar is ingespeeld staat de fundering van je hele project op losse schroeven. Dan kun je wel een 3D printer hebben, maar kan er achter de schermen van alles misgaan. Een goed architectenbureau gaat mee met de toekomst, kijkt naar nieuwe mogelijkheden maar zorgt er ook voor dat de basis stevig blijft.

Karin Leijen

Karin Leijen

Content producer /freelance tekstschrijver voor onder meer het INVK. Werkt locatie onafhankelijk en kan daardoor overal ter wereld zorgen voor interessante content voor bedrijven. 


Landelijk Kennisteam Architecten en Ingenieurs

In het Landelijk Kennisteam Architecten en Ingenieurs delen architecten en ingenieurs kennis en ontwikkelen zij hun leiderschapsvaardigheden. Je aansluiten bij dit team geeft je de kans om, in een selecte groep vakgenoten, continu aan je kennis en vaardigheden als leidinggevende te werken. Tijdens de trainingen staat kennisdeling centraal en werk je in deze kleine groep, onder leiding van een ervaren trainer aan je succes.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

Invloedrijk leiderschap in de architecten- en ingenieursbranche

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Invloedrijk leiderschap in de architecten- en ingenieursbranche

Vaak wordt architectuur gezien als richtinggevend, ondersteunend ...

lees meer >
Invloedrijk leiderschap in de vastgoed branche

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Invloedrijk leiderschap in de vastgoed branche

Als vastgoed manager moet je  je eigen waarden en passie delen ...

lees meer >
Projectmedewerkers aansturen op een invloedrijke manier

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Projectmedewerkers aansturen op een invloedrijke manier

Dat kan zeker! Als projectleider ben je niet alleen druk met je ...

lees meer >