8 adviezen voor het creëren van een wendbare organisatie

Business & Management, Efficiënter en Wendbaarder worden / 8 May 2020

Snel in kunnen spelen op veranderingen in een dynamische omgeving; dat wordt voor organisaties steeds belangrijker. Dit vereist flexibiliteit en een proactieve aanpak. Onder andere de razendsnelle technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat organisaties de noodzaak voelen om efficiënter en wendbaarder te worden. Hoe creëer je die ‘wendbaarheid’? Met dit artikel helpen we je op weg.  

Dit artikel is geschreven in aanloop naar de training ‘Efficiënter en wendbaarder worden’ van het Landelijk Kennisteam Management Consultants, die op 4 november 2020 plaatsvindt op Landgoed Trompenburgh. Tijdens deze training leer je samen met andere consultants, onder leiding van een INVK-trainer hoe je organisaties, teams en medewerkers wendbaarder maakt. Meld je hier aan voor de training ‘Efficiënter en wendbaarder worden’, speciaal voor consultants

1.     Zorg voor een gedeelde strategische richting

Wendbare organisaties hebben gemeen dat zij managementactiviteiten inzetten die gericht zijn op het formuleren en communiceren van (strategische) doelstellingen en planning. Ze leggen een nadruk op het belang van de kernwaarden, om medewerkers te helpen bij het maken van de juiste keuzes. De kernwaarden worden voortdurend gecommuniceerd en uitgedragen.

2.     Luister binnen het besluitvormingsproces naar medewerkers

Door de dynamiek in de omgeving worden organisaties gedwongen om de doelstellingen en plannen snel en gemakkelijk te kunnen aanpassen. Daarvoor is snelle besluitvorming nodig. Dat vraagt om het simultaan overwegen van verschillende alternatieven en een open benadering. Een manier waarop dit in de praktijk gebracht kan worden is door het management specifieke medewerkers te laten vragen om deel te nemen in de besluitvorming. Deze groepen zijn geselecteerd op basis van kennis, expertise of creativiteit, in de hoop op deze wijze het besluitvormingsproces zo goed mogelijk te laten verlopen.

3.     Bouw duurzame relaties op met ‘leveranciers van talent’

Het gemak waarmee het personeelsbestand van een organisatie kan transformeren van de ene samenstelling naar de andere, is erg belangrijk om in te kunnen spelen op de dynamische omgeving. Het opbouwen van duurzame relaties met universiteiten en hogescholen kan hierbij helpen. Door samen te werken kan het benodigde talent binnengehaald worden om vervolgens het curriculum verder te ontwikkelen.

4.     Biedt, naast functiespecifieke trainingen, ook trainingen gericht op het ontwikkelen van een breder profiel aan

Het is van belang dat medewerkers een breed scala aan vaardigheden hebben. Hierdoor kan de organisatie mensen intern flexibeler inzetten. Biedt daarom niet alleen functiespecifieke trainingen aan, maar juist ook trainingen gericht op het ontwikkelen van een breder profiel. Andere middelen die je hiervoor in zou kunnen zetten zijn cross-training en functieroulatie.

5.     Creëer een cultuur waarin medewerkers elkaar helpen

In een dynamische omgeving, ontkom je er niet aan dat er af en toe gaten vallen en je flexibel om moet gaan met de uitvoering van taken. Daarom is het belangrijk om een sfeer te creëren waarin medewerkers elkaar helpen. Wanneer de onderlinge uitwisselbaarheid beperkt is, wordt het namelijk belangrijker om begrip te hebben voor elkaars werk en de onderlinge samenhang.

6.     Werk aan continue creatie en deling van kennis

Wendbare organisaties kunnen snel informatie verzamelen en zijn in staat om die info in korte tijd om te zetten in toepasbare kennis. Allereerst is het daarom van belang om te investeren in je netwerk. Daarnaast is het belangrijk dat medewerkers goed van elkaars kennis op de hoogte zijn en zich vrij voelen om deze te delen. Creëer daarom ook sterke interne netwerken, waarin die kennisdeling gefaciliteerd wordt.

7.     Zorg voor openheid voor fouten

Naast kennis delen, kennis bespreken en kennis vastleggen hoort ook experimenteren en simuleren bij het proces van kenniscreatie. Dit kan niet optimaal plaatsvinden zonder openheid voor fouten. Wendbare organisaties creëren daarom een sfeer waarin ruimte is om fouten te maken en medewerkers zich kwetsbaar kunnen opstellen.

8.     Creëer een platte en informele organisatie

Wat opvalt bij wendbare bedrijven, is dat zij vaak een platte organisatiestructuur hebben waar projectsturing een grote rol speelt. Hierdoor is er sprake van minimale formele autoriteit, veel informele communicatie en veel ruimte voor eigen initiatief. Dit helpt om flexibel en snel in te kunnen spelen op veranderingen.

 

Bronnen:

Drs. Mark Nijssen, Dr. Brenda Vermeeren, Drs. Lucien Vermeer e.a. ‘Wat wendbare organisaties doen (en laten)’, Bestuurskunde 2018-4, p. 79-93

Hanneke Moonen, Bertrand Prinsen (2014). ‘Succes in turbulente tijden; wendbaarheid creëren’, Tijdschrift voor HRM 2014-2

Drs. Mark Nijssen, Prof. Dr. Jaap Paauwe. ‘Overleven in een dynamische omgeving: Helpt wendbaar organiseren?’, MAB 2018-86, p. 43-56

Kitty Doets

Kitty Doets

Waarom schrijven voor INVK zo leuk is? De managementthema's zijn interessant en ik hou ervan om me continu te verdiepen in wat er in verschillende branches speelt. Ik schrijf artikelen voor de blog van het INVK en denk mee over de content op INVK.nl, altijd vanuit het idee om kennisdeling, ook online, te stimuleren.

Landelijk Kennisteam Management Consultants

Kennis delen, je leiderschapsvaardigheden ontwikkelen en unieke oplossingen voor je uitdagingen vinden; dat staat binnen het Landelijk Kennisteam Management Consultants centraal. In dit kennisteam komen management consultants van verschillende organisaties samen om aan inspirerende en interactieve trainingen deel te nemen. Je aansluiten bij dit team geeft je de kans om, in een selecte groep vakgenoten, continu aan je kennis en vaardigheden te werken.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >