Hoe adopteer je innovaties met succes?

Zorg & Gezondheid, Innovatieve organisaties / 18 March 2020

Er is een grote rol weggelegd voor innovatie in de zorgsector om kosten te verlagen, de toegankelijkheid te verbeteren en de samenwerking tussen de vele zorgaanbieders te bevorderen. Nederland beschikt over een van de beste gecentraliseerde zorgsystemen ter wereld, maar om dit te blijven moet het systeem nu wel mee met de tijd, mee met technologische ontwikkelingen, en mee met de verwachtingen en behoeften van de patiënt. De patiënt die proactief is en zelf aan het roer wil staan, de patiënt die mondig is en veel gegevens over zijn eigen gezondheid vergaart via gezondheids apps, de patiënt die zijn diagnose en behandeling niet wil laten afhangen van een momentopname door één arts, de patiënt die zelf wil bepalen welke arts hem gaat behandelen.

Innovaties die een groot verschil in de gezondheidszorg (kunnen) gaan maken hebben we in de vorige blog onder de loep genomen; software, big data, blockchain, kunstmatige intelligentie en het bedrijfsleven. Het komt er op neer dat innovaties die gericht zijn op co-creatie en samenwerking binnen de sector voor enorme verbetering kunnen zorgen wanneer het gaat om kosten besparing, kwaliteitsbewaking en toegankelijkheid. Als manager in de zorg heb je te maken (of zal je te maken krijgen) met de implementatie van bovenstaande innovaties op verschillende werkvlakken. Het móet want de zorgsector heeft deze vernieuwing nu eenmaal hard nodig. Tegelijkertijd is dit proces voor veel medewerkers moeilijk. Waarom? Omdat innovatie verandering betekent en velen van ons zijn nu eenmaal gewoontedieren die het niet fijn vinden om hun routine te doorbreken. Als zorgmanager is hier een belangrijke rol voor je weggelegd op de werkvloer. Tijdens ons Landelijk Overleg op 26 oktober 2020 gaan we onder leiding van onze INVK trainer dieper in op deze enorme kans voor managers in de zorg  in het ondersteunen van een innovatieve cultuur in zorgbedrijven en instellingen.

 Innovatie methode

We behandelen dit onderwerp tijdens het Landelijk Overleg met behulp van de INVK Innovatie Methode. Via deze methode leer je onder andere wat je in je rol als manager in de zorg kan doen om innovatie te stimuleren. Je leert ook hoe je samen met je team meer draagvlak voor innovatie kan creëren binnen de gehele organisatie en hoe je bij kan dragen aan het ontwikkelen van een innovatieve mindset als deel van de cultuur binnen je team. Zelf innoveren of het implementeren van nieuwe innovaties op de werkvloer betekent namelijk anders denken en anders doen en dit staat haaks op wat we gewend zijn. Je moet als zorg manager dus de vaardigheden bezitten om je team efficiënt haar werk te kunnen laten doen terwijl je ook enthousiasme voor verandering moet stimuleren om nieuwe werkwijzen, systemen en processen succesvol te implementeren.

De INVK Innovatie Methode wordt in kleine kring behandeld, je leert van de wetenschap, van je tafelgenoten en van onze INVK trainer die met verschillende werkvormen een afwisselend leerprogramma maakt. De methode stelt je in staat meteen een start te maken met de toepassing ervan in jouw organisatie of instelling.

Locatie

Alle bijeenkomsten van het INVK vinden plaats op Buitenplaats Huis Trompenburgh in ’s Gravenland. Dit is een prachtig gelegen locatie omgeven door bomen en water waar je na afloop van het landelijk overleg van kan genieten tijdens de informele INVK borrel, een vrijblijvende en leuke kans om te netwerken en met vakgenoten na te praten.

 Klik op de onderstaande link om je op te geven voor dit INVK Landelijk Zorg Overleg of om meer informatie aan te vragen. We zien je graag op 26 oktober 2020!

Landelijk Kennisteam Zorg – Innovatieve Organisaties

Evelien Marie Brinkerink

Evelien Marie Brinkerink

Blog schrijver

Landelijk Kennisteam Zorg

Kennis delen, je leiderschapsvaardigheden ontwikkelen en unieke oplossingen voor je uitdagingen vinden; dat staat binnen het Landelijk Kennisteam Zorg centraal. In dit kennisteam komen clustermanagers en managers zorg van verschillende organisaties samen om aan inspirerende en interactieve trainingen deel te nemen. Je aansluiten bij dit team geeft je de kans om, in een selecte groep vakgenoten, continu aan je kennis en vaardigheden als leidinggevende te werken.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

Invloedrijk leiderschap in de architecten- en ingenieursbranche

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Invloedrijk leiderschap in de architecten- en ingenieursbranche

Vaak wordt architectuur gezien als richtinggevend, ondersteunend ...

lees meer >
Invloedrijk leiderschap in de vastgoed branche

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Invloedrijk leiderschap in de vastgoed branche

Als vastgoed manager moet je  je eigen waarden en passie delen ...

lees meer >
Projectmedewerkers aansturen op een invloedrijke manier

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Projectmedewerkers aansturen op een invloedrijke manier

Dat kan zeker! Als projectleider ben je niet alleen druk met je ...

lees meer >