3 handvatten om een innovatievere overheidsinstelling te creëren

Non Profit & Not for Profit, Innovatieve organisaties / 22 February 2021

Als teamleider bij een overheidsinstelling ben je onder andere bezig met het coachen en aansturen van je teamleden. Maar hoe zorg je er nu voor dat je organisatie innovatiever wordt? En op welke manier krijg je je medewerkers ook zo ver? Wij geven je 3 belangrijke handvatten!

Fouten maken mag

Het is erg belangrijk dat je medewerkers zich in een omgeving bevinden waarbij zij fouten mogen maken. Een kleine kanttekening: ze moeten er uiteraard wel van leren. Dit betekent dat je een omgeving moet creëren waarin medewerkers tijd kunnen besteden aan het ontwikkelen van nieuwe concepten. Daarvan is niet meteen duidelijk of die ook daadwerkelijk zullen aanslaan, commercieel én praktisch gezien. Maar je organisatie dient deze activiteiten wel te faciliteren, met begeleiding en de juiste middelen.

Meten is weten

Maar hoe weet ik nu of ik succesvol bezig ben? Uit onderzoek blijkt dat innovatiesucces wordt beoordeeld door zowel activiteit-gebaseerde statistieken als uitkomst-gebaseerde statistieken. Hierbij wordt gekeken naar een mix van harde, cijfermatige data en zachte, woordelijke data. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aantal werknemers dat getraind is in innovatiemethoden en het aantal partijen  dat betrokken is in het innovatieproces en hun reacties. Of de gemiddelde doorlooptijd van het innovatieproces en het percentage van de omzet of winsten afkomstig van deze nieuwe diensten. Maar welke metingen zijn nu het meest effectief? Dit is onder andere afhankelijk van het soort innovatie. Echter een belangrijke vuistregel is: hoe vernieuwender de innovatie is, hoe meer succes te beoordelen op basis van de activiteit, in plaats van de uitkomsten.

Samenwerken en ontdekken

Techniek alleen zal niet genoeg zijn om je organisatie naar de volgende fase van de adaptatie te leiden. Maar wat dan wel? De sleutel tot succes is samenwerking. Samenwerking en het openstaan voor nieuwe denk- en werkwijzen verhoogt namelijk de mate van deelname en motivatie. Het brengt mensen samen en creëert een experimentele omgeving waar makkelijk goedkeuring behaalt kan worden en waar innovatie glorie bereikt. De meest succesvolle organisaties werken heel goed samen met partners, burgers en andere partijen.

Leer hoe je vernieuwing en vooruitgang binnen je organisatie creëert

Tijdens het Landelijk Kennisteam Teamleiders Overheidsinstellingen leer je onder andere hoe je als leidinggevende;

  • voor vernieuwing en innovatie zorgt binnen verschillende onderdelen van je organisatie;
  • hoe je een innovatiecultuur creëert en voor de juiste mindset bij je collega´s zorgt;
  • met je manier van leidinggeven het innovatieproces positief kunt beïnvloeden en meer vooruitgang kunt boeken;
  • ervoor zorgt dat je organisatie zich op een goed tempo vernieuwt, innoveert en ontwikkelt.

Meld je aan voor het kennisevent van het INVK

Op 7 april 2021 organiseert het INVK het Landelijk Kennisteam Teamleiders Overheidsinstellingen. Aan de hand van de INVK Team Methode focussen we op verschillende onderwerpen binnen het thema ‘Innovatieve organisaties.

Tijdens het kennisevent raak je in contact met andere teamleiders van overheidsinstellingen én kom je in aanraking met nieuwe oplossingen en ideeën. Laat je inspireren en leer van zowel de wetenschap als jouw sectorcollega’s over innovatieve organisaties en jouw rol als leidinggevende in dit proces.

Wil jij je aanmelden voor dit kennisevent? Of liever eerst meer informatie ontvangen? Klik dan hier.


Sanne Immerzeel

Sanne Immerzeel

Landelijk Kennisteam Teamleiders Overheidsinstellingen

Het Landelijk Kennisteam Teamleiders Overheidsinstellingen bestaat uit teamleiders van verschillende bestuurlijke lichamen, zoals waterschappen, provincies, ministeries en gemeenten. Samen leren zij over uiteenlopende managementthema´s en pakken ze gezamenlijke uitdagingen aan. Door je bij dit team aan te sluiten werk je dus niet alleen aan je eigen succes, maar breng je ook elkaars expertise naar een hoger niveau. Je levert een waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van kennis in het publieke domein en helpt elkaar vooruit tijdens jullie trainingen.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >